Ons pedagogisch project

Onze kinderdagverblijven hebben tot doel om kinderen van 3 maanden tot 3 jaar op te vangen in een warme en vriendelijke omgeving. Hierbij worden geen uitzonderingen gemaakt op basis van nationaliteit, cultuur, religie of geslacht. We stellen alles in het werk om de fysieke gezondheid van elk kind te waarborgen en om elk kind aandacht te geven, hierbij wordt elk individu gerespecteerd. De kinderen zijn gedurende hun hele ontwikkeling omringd door een team van professionals die luisteren naar de behoeftes van elk kind evenals de verwachtingen van hun ouders.

Onze opvang

We verwelkomen kinderen van verschillende nationaliteiten, religies en geslachten. We respecteren de gewoontes, tradities en filosofische en/of religieuze overtuigingen van elk individu in zoverre mogelijk is. De individualiteit van elk kind wordt gerespecteerd en voorop gesteld. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan waardes zoals solidariteit, respect voor de medemens, zelfrespect en het belang om te delen. In geval van conflicten tussen kinderen zetten we deze waarden in om de geschillen op te lossen.
De verschillende vestigingen van onze kinderdagverblijven zijn zo ingericht dat kinderen zich er fijn voelen en zin hebben om zich te ontwikkelen. De vestigingen zijn ingedeeld in 3 secties, aangepast aan de ontwikkeling en de gezondheid van elk kind.

De sectie van baby's:

Deze sectie herbergt baby’s vanaf 3 maanden tot baby’s die beginnen te kruipen en zin hebben om verder te groeien. We respecteren de slaap- en voedingsmomenten van elk kind en passen deze vereisten aan elk individu aan. Baby’s drinken ongeveer elke 4 uur, tenzij de ouders of de kinderarts anders aangeven, we respecteren het ritme van elk kind. Het liefst hebben de kinderen een fles gekregen voordat ze ’s ochtends bij ons worden afgezet. De ouders informeren ons over het tijdstip waarop het kind het laatst gevoed is, wij noteren dit en houden hier rekening mee voor de volgende fles. Gedurende de hele dag noteren we de tijdstippen van de voeding en we informeren de ouders aan het eind van de dag zodat deze hun avondeten thuis kunnen plannen. Als de baby’s vast voedsel gaan eten, bereiden we zelf in het kinderdagverblijfgeschikte voeding voor die aangepast is aan de leeftijd en vereisten van elk kind. Over het algemeen beginnen de ouders de eerste keer thuis in het weekend en vertellen ons hoe dit gegaan is, vervolgens gaan wij hier in het kinderdagverblijf mee verder. We respecteren de voedingsreglementen van elk kind en geven alternatieven aan kinderen die voedselallergieën hebben. De dagen zijn ingedeeld rondom de voedingstijden, slaapmomenten en waakmomenten van de kinderen. Als de kinderen wakker zijn, vullen we de tijd in met spelletjes, het ontdekken van verschillende kleuren en materialen, muziek, psychomotorische ontwikkeling en knuffels.

De sectie van kruipers:


Kinderen tussen de leeftijd van 15 en 18 maanden worden in deze sectie geplaatst, afhankelijk van de evolutie van elk kind. Als het kind klaar is om naar deze sectie te komen, informeren wij de ouders hierover en beginnen we met een aanpassing, die varieert naargelang het kind. In deze sectie gaat het kind verder met zich te ontwikkelen op zijn eigen ritme waarbij hij waardes zoals autonomie, delen, zelfrespect en respect voor de medemens meekrijgt. Verschillend speelgoed, spelletjes en activiteiten worden aangeboden aan de kinderen: muziek, zingen of instrumenten, bewegen, dansen, ontdekking van de motoriek door te knutselen, verven, verschillende handmatige activiteiten, puzzels, Engelse les, Nederlandse les, verschillende speelhoeken, enz.

De sectie van puiters:

Kinderen tussen de leeftijd van 15 en 18 maanden worden in deze sectie geplaatst, afhankelijk van de evolutie van elk kind. Als het kind klaar is om naar deze sectie te komen, informeren wij de ouders hierover en beginnen we met een aanpassing, die varieert naargelang het kind. In deze sectie gaat het kind verder met zich te ontwikkelen op zijn eigen ritme waarbij hij waardes zoals autonomie, delen, zelfrespect en respect voor de medemens meekrijgt. Verschillend speelgoed, spelletjes en activiteiten worden aangeboden aan de kinderen: muziek, zingen of instrumenten, bewegen, dansen, ontdekking van de motoriek door te knutselen, verven, verschillende handmatige activiteiten, puzzels, Engelse les, verschillende speelhoeken, enz.
 • Van 7 h 30 tot 9 h 00: ontvangst, de kinderen krijgen de tijd om afscheid te nemen van mama of papa en krijgen pantoffels aan. De kinderen hebben ontbeten voordat ze afgezet worden.
 • Van 9 h 00 tot 9 h 20: zingen en welkomstliedjes met alle vriendjes en vriendinnetjes.
 • Van 9 h 20 tot 9 h 30: luiers verschonen en op het potje voor de grote kinderen.
 • Van 9 h 30 tot 10 h 30: diverse activiteiten: knutselen, psychomotorische ontwikkeling, verschillende spelletjes en afzondering van de groep naargelang de leeftijd om aangepaste activiteiten te ondernemen. Als het weer het toelaat, kunnen we ook in de tuin gaan spelen.
 • Van 10 h 30 tot 11 h 00: opruimen, luiers verschonen en eten voorbereiden.
 • De 11 h 30 à 12 h 00 : “smakelijk eten” zingen en eten. Elk kind eet naargelang zijn of haar ontwikkeling en ritme.
 • Sommige kinderen zitten in een kinderstoel, de grote kinderen zitten aan tafel. We begeleiden de kinderen tijdens hun hele autonomieontwikkeling, zodat ze klaar zijn om naar de basisschool te gaan.
 • Van 12 h 00 tot 12 h 30: spelletjes, luiers verschonen en slaapje voorbereiden.
 • Van 12 h 30 tot 14 h 30: slapen: elk kind gaat slapen. Er wordt gecontroleerd of iedereen in slaap valt zodat elk kind kan slapen naargelang zijn of haar behoeftes (de allerkleinsten kunnen mogelijk nog langer slapen op andere tijdstippen, d.w.z. in de ochtend of aan het eind van de middag)
 • Van 14 h 30 tot 15 h 00: wakker worden, luiers verschonen
 • Van 15 h 00 tot 15 h 30: tussendoortje
 • Van 15 h 30 tot 17 h 00: de kinderen krijgen verschillende activiteiten aangeboden of we gaan in de tuin spelen als het weer dit toelaat.
 • Om 17 h 00: luiers verschonen
 • Van 17 h 00 tot 18 h00: spelletjes of in de tuin spelen.
Alle maaltijd worden in het kinderdagverblijfbereid, we doen elke week boodschappen bij Colruyt. Tevens worden er elke week aardappels en vers fruit geleverd door een Belgische landbouwer. Moeders die door willen gaan met borstvoeding, kunnen ons de verse melk of bevroren melk geven, in porties conform de benodigde hoeveelheid voor een fles. Wat betreft de moedermelk vragen we de ouders om duidelijk de naam van het kind, de datum van het kolven en invriezen hierop te vermelden. Daarnaast vragen we om één of twee extra porties. Het weekmenu wordt weergegeven bij de ingang van het kinderdagverblijf en wordt aangepast aan de voedingsvereisten van elk kind. Het is een basismenu dat geschikt is voor iedereen, d.w.z. gemengd, gestampt of in stukjes voor de grotere kinderen.
Wij beschouwen ouders als essentiële factoren om de opvang van het kind te optimaliseren. De communicatie, vertrouwelijke relatie, medewerking en goede verstandhouding zijn van essentieel belang voor een goede sfeer. We geven de voorkeur aan verbale communicatie in plaats van geschreven wat betreft feedback over de dag van het kind. Ons team houdt rekening met al uw vragen en verzoeken en we proberen altijd om oplossingen te zoeken voor het welzijn van iedereen. We zijn zeer gesteld op bilaterale communicatie.
Al onze vestigingen zijn toegankelijk voor ouders en respecteren het welzijn van de kinderen. Ouders die de kinderzaal betreden wordt gevraagd hun schoenen uit te doen. De openingstijden van onze kinderdagverblijven variëren van kinderdagverblijf tot kinderdagverblijf tussen 7h30 en 18h30. We vragen de ouders om deze openingstijden te respecteren. De ontvangst vindt plaats vóór 9h00 uur, dit in verband met de organisatie. We vragen de ouders om vóór 09h00 uur telefonisch contact met ons op te nemen in geval van vertraging of volledige absentie van een kind. Daarnaast vragen we ouders die uitzonderlijk te laat zijn voor het ophalen ’s avonds, om het kinderdagverblijf hier zo snel mogelijk van op de hoogte te brengen.

De meerderheid van onze opvangcentra zijn geopend tijdens de zomervakantie maar zijn gesloten op feestdagen, brugdagen, de week tussen Kerst en oud en nieuw, evenals twee dagen voor de opleiding van het personeel gedurende het jaar. Deze sluitingsdagen worden niet terugbetaald en kunnen niet teruggevorderd worden. Aan het begin van het jaar ontvangt elke ouder een overzicht van de sluitingsdagen van de desbetreffende kinderdagverblijf.
De grote kinderen krijgen het hele jaar door activiteiten en knutselsessies aangeboden conform de seizoenen en verschillende feestdagen. Er is sprake van één thema per week om onze kinderen te helpen bij activiteiten en handwerk. Spelletjes blijven wij erg belangrijk vinden tijdens de kindertijd, zowel in groepsverband als individueel, aangezien deze bijdragen aan de goede ontwikkeling van kinderen. Alle tekeningen worden gehouden door het kinderdagverblijf en worden ter herinnering aan de ouders gegeven als ze naar school gaan.
Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de kinderen die we ontvangen zich volledig kunnen ontwikkelen en naar school gaan met goede herinneringen aan ons, zelfvertrouwen en vertrouwen in het leven. We hopen ze terug te zien in de toekomst, misschien wel samen met hun broertjes of zusjes.